Luna ,fotografiata cu telefonul mobil de copiii participanti la IOMN 2019 |
''International Observe the Moon Night'', prescurtat IOMN ,este sărbătorirea la nivel mondial a științei și explorării selenare , a observațiilor cerești in general și a conexiunilor noastre culturale și personale cu Luna. Începand din 2010 ,intr-o anume zi a fiecarui an -si IOMN este ziua aceea, toți pamantenii sunt invitați ca împreună să observam, să invatam despre și să sărbătorim Luna.
IOMN din acest an sta sub semnul aniversarii a 50 de ani de la misiunea Apollo 11.
Initiatoarea acestei actiuni internationale este echipa de comunicatii planetologice/ ''Planetary Science Communication team'' din cadrul NASA's Jet Propulsion Laboratory si Goddard Space Flight Center.
https://moon.nasa.gov/observe-the-moon/annual-event/overview/
Astroclubul ''Galaxis'' a celebrat si in trecut frumusetea frustă a peisajelor selenare in actiunile sale de Astronomie Citadina /Sidewalk Astronomy prin observatii publice cu telescopul ocazionate de eclipse selenare,Astronomy Day ,IYA 2009,ISAN si altele.
La IOMN insa ne concentram in mod deosebit pe observarea Lunii.
Tentativele de observatii IOMN din 2017 si 2018 au fost zadarnicite de vremea neprielnica.
Pentru 2019 , IOMN a fost programata pentru 5 Octombrie.
Actiunea Astroclubului ''Galaxis'' inregistrata pe harta participantilor de pe situl IOMN al NASA Science,una dintre cele 2078 de actiuni similare din lumea larga |
Din nou vremea potrivnica a incercat sa ne impiedice participarea la actiune
Am reprogramat actiunea noastra IOMN pentru 8 Octombrie ,schimband si locul de desfasurare de la Parcul Reconcilierii cu cea de pe digul Muresului ,scena fanafarei de langa Filarmonica.
Cea mai mare parte a participantilor la observatii au fost copiii si parintii de la asociatia ''Calea Mantuirii'' de pe langa Catedrala Veche Arad,mai vechi prieteni ai nostri.
Multumesc in mod deosebit d-nei profesoare Florina Babau pentru ajutorul dat in organizarea acestei noi activitati comune.
Din partea astroclubului au participat Daniel Ghita cu dobsonianul sau Skywatcher 8'' F/6 ,Mircea Pteancu cu dobsonianul sau 125mm F/6.9 , Armand Popa (care luand o parte din pozele de mai jos iar lipseste din ele) , Ionel Lupulesc cu sotia Maria si Olimpiu Neamtu.
Am observat pe larg relieful selenar ,am vorbit despre programul Artemis de revenire pe Luna in viitorul apropiat si am rasfoit cateva pagini interesante de Istoria Astronomiei unde i-am gasit pe brasovenii Johannes Honterus si Oswald Thomas si pe Kulin Gyorgy din Salonta.
Am observat si cateva alte obiecte ceresti :
*dubla 61 Cygni -cea mai apropiata stea vizibila din Romania
*stelele duble Albireo /Beta Cygni si Epsilon 1-2 Lyrae
*roiurile stelare sferice Messier 15 din Pegas si Messier 2 din Varsatorul
*asterismul stelar Collinder 399 /''Coathanger'' avand un mare succes de public
*am admirat inelul Nebuloasei ''Ring''
*am privit inapoi in timp cu un milion de ani prin observarea galaxiei M31 din Andromeda.
In total apreciez ca s-au perindat pe la ocular 30 de persoane care - din cele aflate in zilele urmatoare - au apreciat cu cuvinte frumoase sesiunea de observatii IOMN.
Dar mai bine sa lasam fotografiile luate de participanti sa descrie seara noastra de observatii.
Atmosfera generala de la locul si de la ora observatiilor noastre...inainte de sosirea amatorilor de Selenografie si Selenologie |
Fotografie de grup inainte de inceperea observatiilor |
Observam Luna prin dobsonianul ''Ratusca cea urata'' |
Daniel Ghita ,membru ''Galaxis'' si dobsonianul sau 8'' F/6 cu care a participat la IOMN 2019,stanga Mircea si dobsonianul ''Ratusca cea urata'' 125mm F/6.9 |
Am inceput observatiile |
''Ratusca cea urata'' isi intinde aripile in noapte si devine lebada |
Fotografierea Lunii in modul afocal |
Luna ...pur si simplu ! |
Am discutat despre 61 Cygni ,cea mai apropiata stea vizibila din Romania . Dupa Luna ,vom calatori ...cine stie unde !? |
Putina Istorie a Astronomiei : Honterus,Oswald Thomas ,Kulin |
Dobsonianul Skywalker 8'' F/6 al lui Daniel |
Schimb de experienta |
Mai facem asemenea observatii ? Da !!!! |
Copiii ...de toate varstele iubesc Luna |
Trimiteți un comentariu