Sergiu si stelele


Seara zilei de Joi 28 Iunie 2018 va ramane pentru totdeauna  consemnata in memoria mea ca un moment important deoarece atunci am efectuat prima mea observație astronomică .

La observatii,in Padurea Ceala


Pana la scrierea acestor randuri despre hobbyul meu astronomic, am realizat 160 de observatii astronomice.
In cursul acestora am observat un numar de 90 de obiecte ceresti.
Privind la retrospectiva anului si a celor zece luni de la prima mea observatie,se vede ca pe masura ce timpul a trecut, mi-am imbunatatit dotarea instrumentala si impreuna cu (si ajutat de aceasta) au evoluat si abilitatile mele observationale.

Mai jos va prezint pe scurt echipamentul meu astronomic.
Efectuez multe observatii din mediul urban ,doarece locuiesc la bloc.
Impreuna cu alti astronomi amatori,fac observatii astronomice  din Padurea Ceala sau din alte locuri mai apropiate de natura.

Conditiile generale ale locului meu de observatii de acasa,din Arad


Primul meu instrument a fost luneta Levenhuk ‘’Travel’’ cu apertura de 70mm si distanta focala de 400mm.Calitatea optica a acestei lunete a justificat pe deplin inlocuirea trepiedului initial cu un trepied foto Levenhuk ‘’Promate’’.
Cu luneta Levenhuk 70x400mm am efectuat pana acum 92 de observatii.Aceste observatii m-au convins de calitatea optica foarte buna a lunetei,este usoara si deci foarte mobila.
Luneta aceasta se preteaza la observarea Lunii , a roiurilor stelare deschise si,in general,la observatii RFT (cu camp vizual mare) a constelatiilor.
Datorita mobilitatii foarte bune ,am putut participa cu luneta Levenhuk 70x400mm la numeroase observatii comune ale clubului nostru si la observatia publica cu ocazia actiunii ‘’Noaptea cercetatorilor’’ din Septembrie 2019.

 
Impreuna cu sotia si luneta Levenhuk 70x400mm la observatii,la Maltaret

Luneta Levenhuk ''Travel'' 70x400mm, la observatiile publice
de la ''Noaptea cercetatorilor'',Septembrie 2019

Am avut apoi ocazia de a achizitiona un binoclu ‘’Breaker’’ 12x50mm.
Montat cu un adaptor pe trepiedul Levenhuk,am efectuat  cu acest binoclu  25 de observatii astronomice.Binoclul ''Breaker'' mi-a deschis accesul spre observatiile astronomice binoculare , foarte naturale si confortabile, cu o calitate optica foarte buna.
Binoclul ofera cea mai mare moblilitate si este foarte adecvat pentru observatii astronomice generale de camp mare.
''Breaker'' 12x50mm se preteaza si la observatii terestre,de natura si ca instrument pentru calatorii.A fost minunat sa am acest binoclu cu mine si sa observ Natura intr-o calatorie in Delta Dunarii.

Binoclul ''Breaker'' 12x50mm pe trepiedul Levenhuk


Cel mai mare instrument al meu este luneta ‘’Skywatcher’’ 102x500mm pe montura ecuatoriala germana tip Neq 3.Cu acest instrument, obtinut in toamna trecuta, a efectuat pana acum 33 de observatii.
Luneta Skywatcher 102x500mm are o optica foarte buna si este adecvat pentru orice fel de observatii : planete,DSO,Luna etc.
Montura Neq3 asigura o stabilitate foarte buna,miscarea este precisa ,mecanismele de reglaj asigura  miscari extrem de fine pe ambele axe.
Apertura mai mare si greutatea mai mare a instrumentului face ca acesta sa aiba o mobilitate mai redusa ca celelalte doua de mai sus.
Per ansamblu insa,si luneta de 102mm este mobila, doar cere efort un pic mai mare.

Instrumentele mele : luneta ''Skywatcher'' 102x500mm pe montura ecuatoriala Neq3 (in centru ),
luneta Levenhuk ''Travel'' 70x400mm (in dreapta) si binoclul ''Breaker'' 12x50mm (in stanga,pe scaun )

Dupa ce m-am alaturat Astroclubului ‘’Galaxis’’, am participat la 10 observatii comune, cand am utilizat instrumentele colegilor de club.


Dupa cum s-a dezvoltat parcul meu de instrumente ,astfel s-a imbogatit si dotarea mea cu accesorii.
In acest moment detin urmatoarele oculare: Kellner f=10 mm și Kellner f= 20 mm, Plossl f= 4 mm și Plossl f= 15 mm, Super Plossl f= 9 mm,precum si SW ‘’Super’’ f= 10 mm și  ‘’Super’’ f=25 mm.
Pentru amplificarea grosismentului /a distantei focale a obiectivului folosesc o lentila Barlow ‘’Teleskop Service’’ 2X.
Ca filtre folosesc un filtru solar Mylar ,un filtru color albastru si ‘’Moon’’- verde.
Pentru captarea imaginilor folosesc un adaptor Levenhuk A10 pt smartphone si unul de constructie proprie pentru camera digitala compacta Nikon Coolpix L25;
Capturile foto/video propriu-zise le realizez cu telefonul Samsung Galaxy A6 si aparatul digital Nikon Coolpix L25.

Accesoriile mele

Ca raspuns la intrebarea ‘’Care sunt observatiile preferate ?’’ vedem mai jos cele doua observatii care m-au impresionat in mod deosebit :

Prima observație a planetei Saturn (cu detalii): 20.09.2018

Prima observație a planetei Jupiter (cu detalii): 12.06.2019

In paralel cu observatiile vizuale ca cele de mai sus, imi place sa fac fotografii ale obiectelor ceresti luminoase. Mai jos vedem o fotografie a lui Jupiter in care se vad benzile ecuatoriale si Marea Pata Rosie/GRS si Saturn cu inelul.

 
Jupiter cu benzile ecuatoriale +temperate  si GRS la 9 August 2019 (la stanga)
Saturn cu inelul sau la 25 Iulie 2019 (la dreapta)
Ambele fotografii luate cu luneta Levenhuk 70x400mm
 
Soarele ,fara pete,la 24 Ianuarie 2020 (luneta SW 102x500mm)

 
Cratere selenare, dintr-o filmare video

De cand efectuez observatii astronomice practice ,am avut ocazia sa urmaresc evenimentele astronomice importante de mai jos : 

1. Eclipsa parțială de Lună din 16.07.2019 ( obs. astro. nr. 71);
2. Tranzitul planetei Mercur pe discul Soarelui din 11.11.2019 ( obs. astro. nr. 100);
3. Conjuncție planetară Jupiter- Marte din 20.03.2020 ( obs. astro. nr. 139);
4. Conjuncție planetară Saturn-Marte din 01.04.2020 ( obs. astro. nr. 146);
5. Conjuncție planeta Venus cu roiul stelar deschis Pleiadele din 03.04.2020 ( obs. astro. nr. 150).

La observarea eclipsei de Luna din 16 Iulie 2019

Aceasta este scurta mea autobiografie de astronom amator.
Intr-un rastimp scurt ,folosind instrumente de amator si pornind de la stadiul de diletant,am reusit treptat sa vad multe obiecte ceresti si evenimente astronomice interesante.
Recomand tuturor hobbyul astronomic in care citim lucruri atat de interesante in cartea mereu deschisa a cerului instelat !       

Sergiu Alexandru Ancateu

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche