Cometa C3/2019 L3 ATLAS


Cometa C3/2019 L3 ATLAS la ora 19:50 UTC, Miercuri 23 Martie 2022.
Schita electronica in baza unei imagini DSS2 obtinuta prin Aladin Lite.


Ne-am amorezat,eu si dobsonianul de 250mm, prin corespondenta.

Iata poza telescopului, facuta de fericitul meu inaintas si prin care Sky Watcher Classic 250P m-a sedus.

Dobsonian Sky Watcher Classic 250P

Am observat deja cu ''noul'' reflector, in trei seri, stele duble cu separatia de pana la 0.7'' precum STF 1517, altele de 0.8''  precum Omega Leo si multe altele.

Miercuri 23 Martie a.c., am observat prima noutate cu acest telescop si anume cometa C/2019 L3 ATLAS, aflata in constelatia Gemenii , la Vest de steaua 26 Gemenii, in asterismul in forma de ''Lambda'' , langa steaua HD 47380.

Si mai exact, cometa s-a aflat in momentul observatiei la Sud de steaua notata cu ''b'' si suprapusa aparent peste steaua ''a'', vezi schita de mai jos. 

La mariri de pana la 300x / Lacerta UWA4mm, steaua necatalogata ''a'' parea sa fie nucleul cu aspect stelar al cometei. Coama parea excentrica fata de acest presupus nucleu si parea sa se zareasca un hiatus in interiorul coamei, spre Nord de acesta. De aceea am simtit nevoia sa maresc grosismentul si ... bine am facut !

De fapt, coama cometei era, la momentul observatiei, atat de apropiata de steaua notata cu ''a'', incat se suprapunea peste aceasta.

La marirea de 375x, obtinuta cu ocularul TS Planetary 3.2mm, si, mai ales la cea de 480x obtinuta cu ocularul TMB Planetary 2.5mm, am vazut ca de fapt ''a'' era o stea propriu-zisa si nu nucleul cu aspect stelar al cometei.

Am estimat ca diametrul coamei cometei era, ca valoare, undeva intre o treime si o cincime din distanta dintre steaua ''a'' si cea notata ''c'' de la Sud de ea.

Am incercat chiar si o fotometrare a cometei prin metoda extinctiei.

Astfel, la deplasarea in extra-focal a ocularului TS UWAN 7mm (la scara de imagine a caruia am facut schita electronica a observatiei) intai a disparut cometa , apoi steaua ''c'' apoi steaua ''b'', steaua ''a'' ramanand mereu vizibila.

Pentru a calcula magnitudinea vizuala a cometei as avea nevoie de magnitudinile stelelor ''b'' si ''c'' si sa cunosc distanta dintre stelele ''a'' si ''c''. Singurii parametrii obtinuti prin interogare CDS pe situl Aladin Lite a fost denumirea de catalog TYC 1333-298-1 si magnitudinea 12.08 mv a stelei ''b''.

Iata mai jos schita observatiei, cu stelele ''a-b-c'' adnotate.

Steaua HD 47380 este reprezentata pe harta 12 din ''Sky Atlas 2000''.

A doua stea din asterismul ''Lambda'' de langa 26 Gem, este steaua dubla BRT 1208, formata din stele de 7.9mv si 10.5mv, cu separatia de 5.1'', conform ''StelleDoppie''

Indexul BRT inseamna ca aceasta stea dubla a fost descoperita de catre Samuel Goodwin BaRTon (1882-1958), profesor nord-american de Matematica si instructor de Astronomie, director al Flower Observatory si autorul cartii S. G. Barton ''Guide to Constellations'' .

Din cate-mi amintesc, aceasta este prima dubla BRT pe care am rezolvat-o. 

Mircea


Cometa C3/2019, stelele de comparatie ''a-b-c''


Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche