În weekendul 15 - 16 Iunie a.c., Astroclubul Galaxis din Arad a avut plăcerea sa fie ambasadorul Astronomiei la două evenimente publice.
Sâmbătă am fost oaspetii prietenilor noștri de la Bottega Beer&Grill. Au participat membrii astroclubului de mai jos, cu sau fara instrumente:
- Armand Popa cu reflector dobsonian Omegon D= 203mm F/5
- Torma Csaba cu luneta sa TS Photoline D= 72mm F/6 pe montura ecuatoriala
- Robert Noghiu cu reflectorul sau Heritage D= 100mm F/4
- Mircea Pteancu cu dobsonianul D = 125mm F/ 7, numit ''Ratusca cea urata''
- Andrei Pop cu luneta Bresser D= 102mm F/5
- Torok Daniel, George Scrob au participat fara instrumente.
Duminică, la festivalul Particles, în noul parc din Micălaca, ne-am bucurat de participarea unui public entuziast la observatiile noastre prin telescop.
La ambele evenimente, vedeta cerului a fost Luna, aflată în faza de aproximativ 60% iluminare. Publicul a avut ocazia să o admire la diverse măriri, de la cea de 20x până la sute de ori, observând detalii impresionante ale reliefului selenar precum craterele, lanțurilor muntoase si asa-zisele mari lunare. Mulți participanți au făcut fotografii superbe cu ajutorul telefonului pus la ocularul telescoapelor, luând acasă amintiri de neuitat cu Luna.
In imaginea de mai jos vedem prin LPOD 17.09.2015 ca Tunel al Timpului, cum a aratat o actiune similara cu a noastra dar in secolul XVII, in anul 1690, in prima suta de ani a existentei telescopului astronomic.
După lăsarea întunericului, ne-am îndreptat atenția către stelele duble precum Albireo, Delta Lyrae, Zeta Lyrae sau Beta Lyrae. Bet Lyr a fost observata si ca exemplu de stea variabila.
Nu au lipsit roirile stelare deschise precum Steph 1 din Lira, Messier 39 din Lebada sau IC 4665 din Ofiucus.
Messier 13 din Hercule a fost observat si discutat ca exemplu de roi sferic. Iar stelele Arcturus si Vega, cu culorile lor atat de diferite au fost observate si discutate in legatura cu clasele spectrale.
Publicul a fost curios să vadă cum arată o stea prin telescop, sa intre in contact personal, nemijlocit cu misterele Universului.
Duminica seara observatiile au fost sustinute de catre Armand Popa, cu dobsonianul Omegon D= 203mm si Andrei Pop cu luneta Bresser D= 102mm F/5. A fost o adevarata incantare sa ajutam un mare numar de copii, plini de entuziasm si curiozitate, al caror ochi si suflet doresc sa cunoasca frumusetea cerului instelat.
Au fost două seri reușite, în care am reușit să aducem lumea stelelor mai aproape de oameni.
Mulțumim din suflet Bottega Beer&Grill și festivalului Particles pentru invitație și pentru oportunitatea de a împărtăși pasiunea noastră pentru Astronomie!
Trimiteți un comentariu