O seară printre stele , atât pe ecran cât și pe cer!


                                                   

🌌✨ După proiecția filmului ''Star Wars IV: A New Hope'', (1977), eveniment organizat cu ocazia ''Zilelor Aradului'', publicul a explorat Universul prin telescoapele Astroclubului Galaxis. 
Am observat Luna, misteriosul Saturn - cu satelitul sau natural Titan și steaua dublă Albireo - o pereche strălucitoare ce ne-a amintit de soarele dublu, bicolor al planetei Tatooine. 🌠 

In ciuda poluarii luminoase foarte intense, am reusit sa prezentam publicului prin telescop si alte stele duble precum Zeta Lyrae si Rasalgheti adica Alfa Herculis. Ba chiar am avut incantarea de a avea vizitatori cu vedere foarte buna care, la marirea de 144x,  au observat Epsilon 1-2 din Lyra ca ''Dubla- dubla'' si care au enumerat componentele A,B,C,D si I, dupa cum le-au vazut in ocular.
Am admirat asterismul ''Triunghiul de vara'', introdus in literatura astronomica de catre astronomul Oswald Thomas din Brasov, pe la inceputul secolului XX.
Am observat cu ochiul liber si prin telescop, luminozitatile si culorile stelelor  asterismului ''Triunghiul de vara'' ( Vega, Altair si, in mod deosebit, enorma Deneb), ceea ce ne-a condus spre  discutarea proprietatile fizice ale acestora.
Au fost observate si cateva obiecte Deep Sky, precum roiurile stelare deschise Messier 29 si Messier 39, roiul stelar sferic Messier 13 si nebuloasele planetare Messier 57/ ''Ring Nebula'' din Lyra si Messier 27/ ''Dumbbel Nebula'' din constelatia Vulpea.

O seară plină de magie, atât pe ecran cât și pe cer! 

( Sa trecem oare sub tacere faptul ca unul dintre membrii nostri a incalcat pactul de nealiniere militara a astroclubului si a intervenit pe ecran, in timpul rularii filmului Star Wars, doborand cu laserul sau verde cateva nave ale Imperiului !? Rugam martorii intamplarii sa nu ne denunte Imparatului Palpatine ...)

Din partea Astroclubului au participat Armand Popa cu reflectorul sau newtonian D= 130mm, Andrei si Raul Pop cu Seestar S50 si Mircea Pteancu cu dobsonianul sau D = 125mm.
Multumim publicului pentru interesul aratat pentru frumusetile ceresti, pentru seara de observatii foarte placuta petrecuta impreuna iar organizatorilor pentru invitatie.
Domnului Boran, cu care am facut cunostinta cu ocazia participarii astroclubului  la evenimentul ''Vin la curte'', organizat de Biblioteca Judeteana, ii multumim pentru contributia cu fotografii ale acestei sesiuni.
Data viitoare, daca s-ar putea stinge cateva dintre becuri, am putea vedea mult mai multe dintre minunile boltii ceresti !








Andrei si raul Pop cu Seestar S50






Reflectorul D= 130mm

Reflectorul D= 125mm












Andrei si una dintre astrofotografiile 
obtinute cu Seestar S50



















Tanarul in short a rezolvat Eps 1-2 Lyr
ca ''dubla-dubla''





Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche