Conferinta SRPAC, editia VI-a, 7 Septembrie 2024

 


Conferinta SRPAC nr. VI, Sambata 7 Septembrie 2024,
Universitatea de Vest Timisoara, poza de grup 


Sambata 7 Septembrie a.c. a avut loc cea de a sasea editie a Conferintei Societatii Romane de Astronomie Culturala/ SRPAC. Evenimenul s-a desfasurat in sala 048, de la parter, a Universitatii de Vest Timisoara, UVT. 

Inregistrarea participantilor a inceput, conform programului, la ora 8:30 iar conferinta a inceput la ora 9:00. Programul conferintei a fost respectat intocmai. ( Doar pauza de masa a fost luata cu o jumatate de ora mai tarziu si a durat un pic mai mult, lucruri care au fost insa pe placul participantilor).

Din partea Astroclubului Galaxis, au participat Mircea Pteancu si Armand Popa, deplasarea efectuandu-se cu automobilul acestuia din urma.

In partea intaia, de dimineata, Mircea a prezentat lucrarea ''Galaxis, stelele si aradenii'', elaborata in comun cu Armand. Aceasta este o cronologie a observatiilor cu si pentru public ale Astroclubului Arad, de la fondarea la 15 Februarie 1987 pana astazi. Contine definitii ale activitatilor Sidewalk Astronomy, este descrisa pe scurt aparitia conceptului si modul in care a fost introdus in astronomia romaneasca de catre Astroclubul Galaxis. Asemenea actiuni sunt numite in lumea larga drept ''Sidewalk Astronomy''. Autorii argumenteaza si propun ca termen echivalent romanesc pe cel de ''astronomie citadina''. Lucrarea este insotita de un bogat material ilustrativ si trece in revista 81 ( optzeci si una) de observatii publice/  de Sidewalk Astronomy/ de astronomie citadina desfasurate de Galaxis si - foarte important - toate sunt documentate.

Prima asemenea  activitate consemnata in ''Registrul de Procese- Verbale'' a astroclubului a avut loc in urma cu 36 de ani, la 22 Septembrie 1988.

Ultima activitate documentata a astroclubului Galaxis, inclusa in cronologie, este cea din 23 August 2024.

Ultimul capitol al cronologiei il reprezinta activitatile de popularizare in randul copiilor si tineretului, sustinute de Armand si care, intre Martie 2022 si Iunie 2024 numara 35 ( treizeci si cinci) de actiuni. Si acest capitol, care prezinta tendinte si directii noi in actiunile Sidewalk Astronomy / astronomie citadina , contine un bogat material ilustrativ.

Nota: la data elaborarii acestui articol, Galaxis a sustinut 82 de actiuni Sidewalk Astronomy. Cea mai recenta, de Vineri 6 Septembrie , cu ocazia Astro- Show-ului lui Catalin Beldea de la Arad, nu a mai putut fi inclusa in prezentare.

La linkul de mai jos, il puteti urmari pe Mircea prezentand lucrarea despre Galaxis si Sidewalk Astronomy: 


Galaxis, stelele si aradenii 


In partea a doua a conferintei, de dupa- masa, Mircea a prezentat lucrarea ''Atlas sinoptic de stele variabile''. Atlasul sinoptic este un proiect de carte, aflat in faza de finalizare si reprezinta o compilatie destinata observatorilor incepatori de stele variabile. Autorul a explicat in prezentare geneza atlasului, motivele care il fac enecesar si scopurile pentru carea fost intocmit, o trecere in revista a continutului si a modului de utilizare a acestuia.

La linkul de mai jos, il puteti urmari pe Mircea prezentandu-si atlasul sinoptic de stele variabile:


Atlas sinoptic de stele variabile


Toate lucrarile prezentate au fost interesante, felicitam participantii pentru munca, pentru spiritul cercetator, pentru rezultatele obtinute si pentru sugestiile de cercetare viitoare.

Aici in includem desigur si pe Ovidiu Cotcas pentru frumoasa si detaliata sa prezentare despre lunetele simplet dar mai ales pentru obtinerea distinctiei SRPAC pentru anul 2024. Felicitari !

( Multumim lui Armand si SRPAC pentru poze din acest articol si lui Ovidiu pentru inregistrarile video. )






















































Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche