Aurora Boreală la Arad: Spectacol Celest Rar pe 10 Octombrie 2024

Pe 10 octombrie 2024, comunitățile de astronomie din întreaga lume au intrat în alertă după ce site-urile de specialitate și grupurile de pe rețelele de socializare au anunțat un eveniment extraordinar: valori crescute ale activității solare, o orientare negativă a câmpului magnetic și o magnetosferă încărcată, toate indicând iminența unei furtuni geomagnetice intense. Fenomenul a captat imediat atenția pasionaților de astronomie, care au fost sfătuiți să se îndepărteze de luminile orașelor și să privească spre nord, deoarece șansele de a vedea aurora boreală erau considerabile (Recomandǎm paginile facebook Astroinfo, Astroshow, Astronick şi grupul Astronomie de amatori!)

Foto: Csaba Torma



Selfie cu aurora :)



Prognoza Evenimentului Astronomic

După o erupție solară de magnitudine X1.8, produsă în dimineața zilei de 9 octombrie, la ora 5:00 (ora României), și cauzată de grupul de pete solare AR3848, prognozele indicau o ejecție coronală de masă care urma să ajungă în atmosfera Pământului în seara zilei de 10 octombrie. Aceasta a fost însoțită de o alertă de furtună geomagnetică de nivel G4, iar indicele Kp – un indicator al intensității activității geomagnetice – a fost estimat la 8+, cu posibilitatea de a ajunge chiar la 9. Aceste condiții făceau ca aurora boreală să fie vizibilă chiar și din România, un fenomen rar și spectaculos.

Grupul de pete AR3848, fotografiat de Armand Popa, cu telefonul mobil, prin ocularul lunetei Celestron 102/500, în data de 8 octombrie.



Observarea Aurorei în Arad

La Arad, vremea părea să pună piedici inițiale, cu un front atmosferic în apropiere și cer parțial înnorat. Cu toate acestea, în unele zone, cerul s-a luminat prin crăpături de senin, iar entuziaștii astronomi locali nu au ezitat să profite de această ocazie. Alarma pe grupul de chat al astroclubului a fost dată de Sergiu Ancateu, care a identificat un loc propice de observare la nord de oraș, în afara zonelor luminoase urbane. În scurt timp, o mică echipă formată din Armand Popa, Andrea Potocean și Iasmina Maximovici s-a alăturat la locul de întâlnire, în timp ce alți pasionați, precum George Scrob, au urmărit spectacolul din pădurea Ceala, iar Csaba Torma a căutat cel mai bun punct de observare pe drumul dintre Turnu și Dorobanți.

Sergiu Ancateu 
Armand Popa

Csaba Torma

Andrea Potocean

Iasmina Maximovici




Spectacolul Celest

Aurora boreală a fost vizibilă începând cu orele crepusculare și a continuat să lumineze cerul până noaptea târziu. Inițial, fenomenul era perceptibil doar prin senzorii aparatelor de fotografiat digitale și ale telefoanelor mobile, însă în jurul orei 23:34, aurora a devenit vizibilă și cu ochiul liber. Această explozie de lumină a oferit un spectacol de neuitat, cu valuri de culori vibrante dansând pe cer, creând o atmosferă mistică și uluitoare.

În ciuda norilor, cei prezenți au reușit să captureze momentul în toată splendoarea sa, realizând selfie-uri, timelapsuri și fotografii memorabile cu aurora. Bucuria de a asista la un astfel de fenomen în România a fost evidentă, iar participanții au apreciat șansa rară de a trăi o asemenea experiență extraordinară.


Concluzie
Furtunile geomagnetice de această intensitate și vizibilitatea aurorei boreale sunt evenimente extrem de rare în România, dar datorită condițiilor favorabile din acea seară, cerul de la Arad a oferit un spectacol celestial care va rămâne în amintirea celor care l-au trăit. Spectacolul de lumini a demonstrat că, chiar și în lupta cu nori și vreme instabilă, natura ne poate surprinde cu fenomene de o frumusețe de neimaginat.

Foto: George Scrob

Foto: George Scrob



Foto: Csaba Torma

Foto: Andrea Potocean

Foto: Sergiu Ancateu

Foto: Sergiu Ancateu

Foto: Armand Popa

Foto: Armand Popa

Timelaps: Sergiu Ancateu



Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche