Cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS: Un Spectacol Astronomic de Trei Seri la Arad

Timp de patru seri, sute de arădeni au răspuns invitației de a observa cometa. Miercuri, 16 octombrie, vineri, 18 octombrie sâmbătă, 19 octombrie şi Duminicǎ 20 octombrie locul de observații de lângă lacul Măltăreț a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de astronomie, care au venit să vadă cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. În toate cele trei seri, ne-am adunat începând cu ora 19, iar până la ora 19:45, când cometa a devenit vizibilă și cu ochiul liber, am povestit despre astroclub și, în general, despre univers. Începând cu ora 19:45, cometa a devenit vedeta serii, publicul fotografiind-o cu telefoanele sau aparatele foto, observând detaliile nucleului, ale comei și ale cozii prin telescopul pus la dispoziție de astroclub. Am făcut portrete cu cometa, fotografii și fotografii de grup sau ne-am întipărit în memorie spectacolul nocturn pentru o viață întreagă.
o parte a publicului adunat la Măltăreț

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)
Nikon D5100,EQ5 SynScan mount
27x20 sec



După ce cometa a apus, am observat și planeta Saturn, care a fost "rebotezată" planeta WOW, pentru că toți cei care au privit prin telescop, în loc să exclame „Uite, planeta Saturn!”, au exclamat „WOW!”, vrăjiți de frumusețea planetei cu inele.
Am observat și Luna, roiul sferic Messier 13, steaua dublă Albireo, nebuloasa planetară M57 (Ring Nebula) și am identificat constelațiile Lebăda, Carul Mic, Carul Mare, Cassiopeia, Lyra, Vulturul și Hercule.

Un rol deosebit în promovarea evenimentului îi revine domnului Ciprian Boițiu, căruia îi mulțumim și pe această cale!


Ne bucurăm că un număr atât de mare de arădeni au reușit să observe cu ochiul liber cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, dar și mai mult ne bucurăm de interesul atât de mare arătat cunoașterii spațiului cosmic.

Vom mai organiza cu siguranță astfel de evenimente!
Vă mulțumim pentru participare!

Armand Popa, Astroclubul Galaxis din Arad

























Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche