Raportul de activitate al Astroclubului Galaxis pe anul 2024



Anul 2024 a fost unul deosebit de activ pentru Astroclubul Galaxis, marcat de numeroase observații astronomice publice și de prezentări educative dedicate popularizării astronomiei. Raportul de mai jos reflectă angajamentul constant al Astroclubului Galaxis pentru educație, popularizarea științei și apropierea comunității de tainele cerului înstelat.


Am început anul cu un Star Party la Târnova, pe 9 ianuarie, cu Armand Popa, Ioan Lupulesc și George Scrob.

A urmat o perioadă destul de activă în februarie-martie, prin programul școlar „Școala Altfel”, în cadrul căruia Armand Popa a ținut o serie de prezentări de astronomie în școlile unde a fost invitat, astfel:

  • 16.02.2024: Prezentare la Centrul de Criză (Arad) - DGASPC
  • 19.02.2024: Prezentare „Școala Altfel” la Colegiul Csiky Gergely, Arad
  • 19.02.2024: Ilustrare astro la cercul literar „Tóth Árpád” din Arad
  • 20.02.2024: Prezentare „Școala Altfel” la Colegiul Csiky Gergely, Arad (grupa 2)
  • 21.02.2024: Prezentare „Școala Altfel” la Grădinița Kincskereső, Arad
  • 22.02.2024: Prezentare „Școala Altfel” la Colegiul Vasile Goldiș, Arad
  • 04.03.2024: Prezentare „Școala Altfel” la școala din Fântânele
  • 07.03.2024: Prezentare „Școala Altfel” la școala din Frumușeni


Pe 20.03.2024, am organizat un Star Party Public în pădurea Ceala, de la marginea orașului. Cu telescoape din partea astroclubului au participat Armand Popa, Mircea Pteancu, Ioan Lupulesc, Andrea Potocean și Andrei Pop.

În luna aprilie, a avut loc din nou un program special la școli, așa-numita „Săptămâna Verde”. Armand Popa a ținut o nouă sesiune de prezentări astfel:

  • 22.04.2024: Săptămâna Verde la școala din Pâncota
  • 22.04.2024: Săptămâna Verde la școala din Maderat
  • 23.04.2024: Săptămâna Verde la școala din Păuliș
  • 24.04.2024: Săptămâna Verde la școala din Semlac
  • 25.04.2024: Săptămâna Verde la școala din Zimand Cuz
  • 26.04.2024: Săptămâna Verde la Colegiul Csiky Gergely din Arad

Pe 11.05, Armand Popa a susținut un stand de astronomie la festivalul „Aradi Magyar Majális”, cu expoziție de astrofotografie, expoziție de meteoriți, diverse experimente și observații astronomice prin telescop.

Cea mai mare acțiune de prezentare publică, Sidewalk Astronomy, a avut loc pe 18.05 cu ocazia „Astronomy Day”, la prietenii noștri de la La Bottega Arad. Din partea astroclubului au participat Armand Popa, Mircea Pteancu, Roxana Vasile, Robert Noghiu, Torma Csaba, Sergiu Ancateu și Daniel Torok.




Pe 15.06 am repetat acțiunea de la Bottega. De data aceasta au participat Armand Popa, Mircea Pteancu, Torma Csaba, Robert Noghiu, Daniel Torok și Andrei Pop.

Am fost invitați să susținem o prezentare de astronomie și la festivalul „Particles” din Arad, pe 16.06. Au participat Armand Popa și Andrei Pop.

Au urmat două prezentări importante, susținute de Armand Popa, prin programul „Științescu”, numit „Stele la sat”. În cadrul acestui program au fost susținute prezentări:

  • 20.06.2024: Satu Nou, județul Arad
  • 24.06.2024: Adea, județul Arad

Pe 26.06, Armand Popa a susținut două prezentări în tabere școlare, una la Olari, județul Arad, și una la Arieșeni, județul Alba.

Un moment special a fost la a II-a ediție a programului „Vin la Curte”, unde Armand Popa, Mircea Pteancu și Torma Csaba au susținut un stand astro, cu expoziție de astrofotografii, meteoriți, diverse experimente științifice și observații prin telescop.

A urmat o nouă perioadă de participare la diverse tabere școlare, unde Armand Popa a susținut prezentări de astronomie astfel:

  • 04.07.2024: Tabăra Leisure Garden (grupa 2) la Arieșeni, județul Alba
  • 15.07.2024: Leisure Garden Camp în Arad
  • 16.07.2024: Tabăra Cladova, județul Arad
  • 31.07.2024: 2Gether Studio, Arad

Pe 23.08 am fost invitați să organizăm observații astronomice publice cu ocazia „Zilelor Aradului”. Din partea astroclubului au fost prezenți Armand Popa, Mircea Pteancu și Andrei Pop.

A urmat un Star Party la Târnova, județul Arad, pe 05.09, unde au participat Armand Popa, George Scrob și Andrei Pop.

„Astroshow-ul” lui Cătălin Beldea a avut loc pe 6.09, unde am fost invitați să facem observații prin telescop. Au participat Armand Popa, Eugen Forro Balint , Andrei Pop și Torma Csaba.

Pe 7.09, Mircea Pteancu și Armand Popamembri afiliați la Societatea Română Pentru Astronomie Culturală, au participat la conferința SRPAC, desfășurată la Universitatea de Vest din Timișoara, cu două comunicări. Una dintre lucrări a prezentat ''Atlasul sinoptic de stele variabile'', aflat în curs de finalizare. Cealaltă comunicare a prezentat o cronologie, bazată pe documente și imagini de arhivă , a activității de Sidewalk Astronomy/ Astronomie citadină a Astroclubului Galaxis, de la fondare și până la data conferinței.

Pe 21.09, Armand Popa a susținut un nou stand de astronomie în cadrul Zilelor Maghiare din Arad.

Un nou Sidewalk Astronomy a avut loc la Bottega Beer & Grill, pe 22.09, unde au participat Armand Popa și Mircea Pteancu.

Între 16.10 - 20.10, am desfășurat un mare ciclu de observații publice când arădenii au fost invitați în pădurea Ceala pentru a observa cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Au participat Armand Popa, Torma Csaba, Andrea Potocean, Ioan Lupulesc, Andrei Pop si Raul Pop 

Ultimul Star Party al anului 2024 a fost la Șiria, județul Arad, pe 4.11, participand Armand Popa, Mircea Pteancu, Alexandru Don, Andrei Pop si Raul Pop

Pe 29 noiembrie, ultima prezentare de astronomie a anului a fost susținută de Armand Popa la Clubul Pro-Teen Ghioroc, prin programul StartONG.


Anul 2024 a fost pentru Astroclubul Galaxis o perioadă intensă și plină de realizări, dedicată educației astronomice și apropierii comunității de tainele cerului. Printr-o gamă variată de activități – de la prezentări școlare și tabere tematice, până la festivaluri și evenimente publice de tip Star Party și Sidewalk Astronomy – membrii astroclubului, au demonstrat pasiune și devotament în popularizarea științei. Nădăjduim că fiecare eveniment a contribuit la creșterea interesului pentru astronomie și la conectarea aradenilor de toate vârstele, dar mai ales a celor tineri, cu Universul.


La 15 Februarie 2025, Astroclubul Galaxis va implini 38 de ani de la fondare, timp in care ne-am străduit să  aducem cerul   înstelat mai aproape de arădeni.

Privind de aici spre viitor, Astroclubul Galaxis își propune să continue această misiune educativă voluntară și să inspire noi generații de admiratori, de observatori și, poate, chiar de exploratori ai cerului.

























Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche